Salie

Salie ( Salvia officinalis)

Vooraan prijkt,
op de eerste rij de salie.
Geurig, sterk
en prima om te drinken.
Zij werkt probaat
bij tal van mensenkwalen
en blijft om haar verdiensten
immer groen.

Abt Walafried Strabo

Al eeuwenlang is salie een kruid dat goed is voor vele kwalen. De Latijnse naam salvare betekent ‘redding’ (denk aan Christus Salvator). Het kruid ontbrak in de 9e eeuw in geen enkele kloostertuin. Ook in boerentuinen kreeg het een plek in de kruidentuin.

Geneeskrachtige kruidenwijnen bevatten vaak salie. De blaadjes zijn lekker om op te kauwen. In soepen en vissauzen past het prima. Men trok van de aromatische blaadjes thee (Franse thee is één van de volksnamen) maar men gebruikte dat ook als kompres voor wonden. Geneeskrachtige kruidenwijnen van monniken bevatten vaak salie. Het kruid bevat ontstekingsremmende stoffen..

Op 17 september, de gedachtenis- of herdenkingsdag van Lambertus van Maastricht (ca. 647-705) werden lampen versierd omdat rond deze dag de lampen weer worden aangestoken De dagen worden korter, de avonden langer. Er werd saliemelk gedronken en anijsbeschuitjes gegeten.

Lambertus werd de 21e bisschop van Maastricht. Hij wordt aangeroepen bij verschillende ziekten en verlamming. Hij is patroon van chirurgen, tandartsen en makers van breukbanden.