Oude Jeroenskerk in Noordwijk

In Noordwijk-Binnen heeft dhr. Dieleman bij de Grote of Jeroenskerk van de Nederlands Hervormde gemeente aan de Voorstraat een grote heemtuin aangelegd. Voordat hij begon werd de ruimte bij de kerk gebruikt als een honden- en paardenuitlaatplaats.

Hij heeft de handen uit de mouwen gestoken en deze ruimte ingericht tot een natuurtuin waar heel veel soorten wilde planten een thuis vonden naast de kerk. Ook veel zeldzame soorten hebben er hun stek gevonden. De stenen om de paden te bestraten heeft hij van de gemeente gekregen. Het hout van de hekken was voor een groot deel sloophout. Eigenhandig heeft hij verreweg het meeste zelf aangelegd.

De bloemenweide. Klik hier voor een foto van groter formaat.

Een groot deel van de kerktuin is een bloemenweide. Hier bloeien veel wilde bloemen: o.m. margriet, grote centaurie en gele morgenster. Het gras wordt in toom gehouden door grote ratelaar. Dit is een plant die parasiteert op grassen en belemmert zo de groei ervan. De bloemenweide maait hij in juli waarna hij het maaisel laat liggen drogen . Daarna voert hij het af.

 

Adres: Voorstraat 44, 2201 HW Noordwijk
Contact: Marrie Hoogenveen (email: )