oude Dorpskerk in Barendrecht

click voor een vergrotingAchter de meer dan vijf eeuwen oude Dorpskerk in het historische centrum van Barendrecht ligt een mooie kerktuin met een oppervlakte van 10 bij 32 meter. Bij de twee ingangen zijn beukenbogen opgericht. Zij verwijzen naar de beuk die 150 jaar op deze plaats heeft gestaan, toen hij door ziekte moest worden gekapt. Het basisontwerp is indertijd gemaakt door tuinarchitect Jetty Zoete. Haar plan is vervolgens uitgewerkt door Stefan van Es, leerling van de hoveniersopleiding van Edudelta College MBO Barendrecht.

lemniscaatVoor hem was deze taak zijn afstudeerproject. Kern van het ontwerp is een lemniscaat, een liggende acht – symbool van oneindigheid.

 

In de tuin staan bomen, struiken en planten uit de Bijbel en legende planten (dat wil zeggen: planten met een symbolische betekenis). Op bordjes is te lezen in welke Bijbelboeken de namen van de planten voorkomen.

De legende planten zijn verdeeld over een ´mannen- en een vrouwenborder´: planten met een mannennaam en planten met een vrouwennaam.
In de stiltehoek kunnen bezoekers verzen uit een aanwezig gedichtenboek lezen en luisteren naar de vogels en het stromende water van de fontein.
Nabestaanden kunnen in de gedenkhoek een steen neerleggen met de naam van hun overleden geliefde. Deze plek wordt gemarkeerd door een groot schilderij waarop de Levensweg wordt afgebeeld.

Adres: Dorpsstraat 146, Barendrecht
Contact: Alie den Engelsman-Oskam (E-mail: )
Website: www.dorpskerkbarendrecht.nl