Knopig Helmkruid

Knopig Helmkruid (Scrophularia nodosa Antoniuskruid), in de volksmond ook aambeiwortel  of scrofelkruid. Scrofulose is een lymfeklierzwelling. De wortelstok heeft enige gelijkenis met aambeien, kleine zwellingen.De effectiviteit is echter niet aangetoond.

 

De naam wordt met Antonius abt verbonden († 365 Egypte). Antonius abt leefde als kluizenaar in Egypte en omdat er meer kluizenaars zich vestigden rondom hem, wordt hij wel beschouwd als abt. In 1095 werd de kloosterorde van de Antonianen opgericht. Als vergoeding voor hun diensten op het gebied van het verzorgen van zieken, mochten hun varkens vrij rond lopen. Daarom wordt Antonius vaak afgebeeld met een varken. Hij wordt genoemd als beschermheilige tegen besmettelijke ziekten, met name van klieren en gezwellen

Het knopig helmkruid wordt ook Sint Renellekruid genoemd, naar Relindis van Aldeneik  die in België leefde († 777)  Sint Renellekruid. Zij wordt aangeroepen bij keelpijn.

De wortels van het helmkruid hebben kleine gezwellen, zoals aambeien. De werking is door de wetenschap nimmer aangetoond.

Het knopig helmkruid wordt ook nog  St.Markoenskruid genoemd. St. Markoen verwijst naar Marculphus van Nanteuil (ca. 490 -558).

Bekendheid kreeg hij omdat hij de Franse koningen genas van scrofulose, een lymfeklierzweling. Hij kreeg van de koning een stuk land in Normandië, nu bekend als Saint Marcoef-de-l’Isle, en stichtte een klooster voor kluizenaars die leefden volgens het model van de Egyptische kluizenaars Hij werd de patroon van apothekers en aangeroepen bij klierziekten.