Hof van heden in Oldenzaal

In 2015 is de tuin rondom de Hofkerk, protestantse kerk in Oldenzaal verrijkt met bijbelse planten. Deze tuin, de Hof van Heden, is goed te bezichtigen vanaf de stoep. Aan het hek zijn drie informatiepanelen bevestigd waarop de planten en bijbelse verwijzingen zijn vermeld. In het kerkblad van de Hofkerk, de Hofstem, staan artikelen die wat dieper ingaan op bijbelse aspecten van de planten(groepen) in de tuin, zoals bijvoorbeeld de symboliek die er mee verbonden is.

In de bijbel komen meer dan 100 verschillende planten voor. In de Hof van Heden zijn 12 planten(groepen) uitgelicht, verwijzend naar de 12 stammen van Israƫl in het Oude Testament en de 12 apostelen in het Nieuwe Testament. Van de vijgenbladeren, waarmee Adam en Eva zich omschortten, uit de Hof van Eden tot de Hof van Olijven toe. Deze bijbelse planten halen de verhalen op die we elkaar blijven vertellen, al eeuwenlang, die tot onze verbeelding spreken en ons inspireren.
Op het gras staan in zwarte houten bakken een palm, vijg, olijf en judasboom met kruiden aan hun voet. Langs het hek aan de kant van het gemeentehuis staan de den, bloemen des velds, en brem.

Bij de zijingang van de kerk staat de wijnstok. Bij het hek aan de kant van de Hofmeijerstraat staan rozen en rechts van de hoofdingang staan riet en buxus.
U heeft de mogelijkheid om de tuin aan de andere kant van het hek te bezichtigen na de eredienst op zondag of tijdens de openstelling van de Hofkerk. Zie de website voor de openstellingstijden of neem contact op met de koster voor een afspraak, telefoon (074) 2782810.

Op een steenworp afstand heeft Oldenzaal de Herdenkingstuin in 2015 ingericht. In de Herdenkingstuin krijgt de Joodse gemeenschap en haar geschiedenis in Oldenzaal ruim aandacht. De beplanting sluit hierbij aan: er zijn planten uit de Joodse Tenach in deze tuin verwerkt. Samen met de Hof van Heden rond de Hofkerk is zo een prachtig geheel van bijbelse planten uit Oude en Nieuwe Testament in Oldenzaal gerealiseerd.

De Hof van Heden is mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, Wilbert Kallenberg, Huub Zoontjes – Bureau voor Tuin & Landschap en de klussenclub van de Hofkerk.

Adres: Ganzenmarkt 9, Oldenzaal
Contactpersoon: Familie Schollaardt
Email:
Website: www.hofkerk-oldenzaal.nl