Zonnebloem

De Zon, de Zonnebloem en een ode aan deze bloem

De zonnebloem staat voor groeikracht.

Van en klein zaadje tot een 2 meter hoge stevige stengel met een grote bloem, gegroeid in een seizoen! Hoe geweldig is dat? Maar ook, een zonnebloem bestaat uit veel kleine bloemetjes bij elkaar. En elk bloemetje vormt weer een zaadje. Zaden om te eten maar ook zaden voor weer nieuwe zonnebloemen – in de toekomst.

 

De zonnebloem staat voor harmonie

De wiskundige Fibonaccireeks is terug te vinden in de opbouw van de bloem. Kijk maar eens naar het hart van de bloem, vanuit het midden naar de randen toe. Je kunt het tellen: 1-1-2-3-5-8-13-21 etc. Al die afzonderlijke bloemetjes zijn zo geplaatst in de compositie zodat zij een harmonieus geheel vormen. Deze verhouding van de verschillende onderdelen tot het grotere geheel vinden we ook terug in de gulden snede.

De zonnebloem staat voor licht

Tijdens de groei van de plant richt de bloem zich naar het licht,  naar de zon. Zonlicht maakt alles zichtbaar, het kleuren spectrum zorgt ervoor dat wij kunnen zien en vormen kunnen ervaren. Je zou misschien kunnen zeggen: door het licht kunnen we alle kleuren zien, in het licht zien we alle kleuren.