Catharinakerk in Leons

Om en naast de Hervormde Catharina kerk in Leons in de Zuid-Westhoek van Friesland hebben wij als kostersechtpaar een Liturgische tuin gemaakt. Wij wonen hier naast de kerk nu goed twee jaar, en zijn eerst met een liturgie tuin begonnen achter ons huis, en voor het huis in de tuin staan bijbelse planten. Nu zijn we bezig met de strook voor de kerk, en onze plannen zijn om zo om de kerk heen de bijbelse tuin uit breiden.
De Liturgie tuin bestaat uit bloemen en planten door het kerkelijk jaar heen. Te beginnen met Advent en Kersttijd. Dan komt de veertigdagentijd en de Paastijd. Daarna Pinksteren en de zomer- en herfsttijd, waarin geen kerkelijke hoogtij dagen zijn. De planten voor deze periode verwijzen naar heiligen.
Evenals de planten zijn ook de kleuren van de planten afgestemd op het kerkelijk jaar.

De tuin wordt door ons zelf onderhouden.
De meeste idee├źn en planten zijn uit het boek “Geheimen uit de Kloostertuin” van Tini Brugge gehaald. Het was oorspronkelijk de bedoeling om de liturgietuin rond te maken, maar door de beschikbare grond kon dat niet helemaal gerealiseerd worden, en is het een beetje ovaal geworden. De tuin is niet groot, maar een bezoek aan de tuin en kerk kan prima gecombineerd worden met de fiets en wandelroutes hier in de omgeving. Er zijn in de tuin op verschillende plekkenzitjes , waar u heerlijk kunt vertoeven, met een prachtig uitzicht, en bij aanwezigheid van ons thee of koffie kunt krijgen. Geheel vrijblijvend. Oook kunt u dan de kerk bekijken.
De tuin is gratis te bezoeken en bij afwezigheid van ons is er een uitleg van de tuin en planten, en legendes van sommige planten, die hangt aan het hokje bij de tuin. Er is een busje voor een donatie voor het onderhoud of voor nieuwe planten in de tuin. De tuin is alle dagen open van 10 tot 20 uur, van begin mei tot half oktober.

Contact:
Klaas en Gieltje Visbeek
Leons 2
8833 KA Leons Friesland
mail:.