Planttijd: Herbestemming kloostertuin

Zuster Noömi, claris Klooster Sint Josephsberg Megen

boomDoor het kleiner worden van onze communiteit en de afnemende menskracht besloten we minder fruit te telen en de moestuin te verkleinen. Een deel van de moestuin hebben we omgezet in gras, zodat het mogelijk blijft om in de toekomst zonder al te veel moeite de moestuin weer te vergroten.
Voor de boomgaard kozen we voor het maken van meditatieplekken door een soort parkachtig-bos aan te leggen. We hebben bij de aanplant rekening gehouden met inheemse gewassen.

Ik heb vroeger in de kapel composities met bloemen gemaakt, of alleen met dode plantenmaterialen in de wintertijd. Ik heb het gevoel dat ik nu bezig ben met bloemschikken in de tuin. Ik let op de vormen van de bomen en de struiken en op de aansluiting van onze tuin op de omgeving. Bewust hebben we een grote kastanje en ginkgo zo geplant dat ze binnenkort het zicht vanuit het gastenhuis op onze tuin ontnemen. Het is geen fijn idee voor de zusters dat ze bekeken kunnen worden. Ook de afstand tussen de struiken is zo dat ik er met een maaimachne tussen kan.
Ik loop rond en kijk naar alle richtingen en probeer me voor te stellen hoe een ander er over vijf en tien jaar uitziet en waar de bankjes komen te staan. Een herbestemming is geboren; een natuurlijk parkbos om je in terug te trekken.

De zusters moeten nog leren dat we de natuur weer de ruimte willen geven, dat we de bladeren niet opruimen, denneappels en houtstapels laten liggen en takkenrillen maken. Ook rond het klooster schep ik sfeerhoekjes om stil te kunnen zitten en te genieten. Dat kan met een oude regenton, emmers enzovoort.
Onze gerestaureerde muren zijn zo mooi! Het is niet passend om daar een perkje met bloemen tegen aan te leggen. Een mooie oude bezem of een zinken emmer met biezen tegen zo’n muur trekken de aandacht naar het mooie metselwerk. Onze derde poort is onlangs prachtig gerestaureerd.

Ik geniet van de schoonheid van ons oude klooster en ben dankbaar dat de zorg voor dit gebouw met het groot-onderhoud van de tuin mijn hoofdtaak is.

 

» Het verhaal van december "Klimopkrans – ruimte over de grens".