Groen

Zuster Ancilla op 't Root, claris, Klooster St. Josephsberg Megen [www.clarissen.nl]

zuster AncillaEr is eigenlijk niets speciaals dat mij in de tuin aanspreekt, het is álles, het hele jaar door. Ik leef met de seizoenen mee. Toen ik de zorg voor de groentetuin kreeg toevertrouwd heb ik gevraagd of ik een cel op de oostkant van ons klooster kon krijgen, met zicht op de tuin. Maar ook omdat ik dan de zon kan zien opkomen, dat begin van de dag is zó prachtig.

Maar zaaien, ja dat vond ik heel mooi om te doen. Die piepkleine zaden aan de aarde toevertrouwen. Ik begon altijd in maart als de grond (we zitten op zware klei) niet meer te nat was. De tuin werd vóór de winter machinaal geploegd door een tuinman die mij bij het zware werk hielp. groenIk begon de grond te cultiveren, klaar te maken voor de cultuur van de gewassen, met de cultivator, een handmotor. Daarna het stille zaaien als de temperatuur gunstig was.

Het mooiste was de maand mei als de tuin groener en groener werd door het zaad dat opkwam en de planten die begonnen te groeien. De zusters die in de tuin wandelden zagen dat ook en zeiden dan heb je al gezien dat… Die tijd na Pasen was een feestelijke groene tijd vol nieuw leven. Groen van hoop en belofte.

sla

Naschrift
De kloostertuin van de zusters Clarissen is niet openbaar toegankelijk. Bij het gastenverblijf is een aparte tuin met fruitbomen en siergewassen voor de gasten die er verblijven.

 

» Het verhaal van juni "Rozenhart".