Rozenhart

Zuster Paula Suwartini, claris, Klooster Sint Josephsberg, Megen

roosHet hart van de levenstuin, die ik in een deel van de kloostertuin vorm gaf, wordt gevormd door rozen. Het centrum daarvan is een plek om te zitten.

Rozen zijn mijn lievelingsbloemen, ze verwijzen naar liefde. Temidden van de rozen kan ik zitten om af te dalen naar de bodem van mijn hart, en daar te luisteren naar mijn gevoelens, naar de diepten van mijn hart, naar Gods woord dat tot jouw hart spreekt. Hier gebruik ik het woord hart, niet ziel. Ziel kun je niet zien, is onzichtbaar evenals Geest. Het hart is te localiseren.
Omgeven door rozen om uit te rusten, maar vooral tot rust komen. En in die rust jouw eigen geheim, het mysterie van God en het Woord van God te beluisteren. Luisteren is een houding vol aandacht en eerbied, een houding van mediteren.
Vanaf mijn jeugd, was ik nieuwsgierig en wilde ik verschillende technieken uit het oosten en het westen zo goed mogelijk leren om zo goed mogelijk te kunnen mediteren. Maar nu mediteer ik vooral vanuit de diepte van mijn hart. Via de Schift luister ik wat God van dag tot dag zal spreken. Wel ervaar ik dat de lichaamshouding, eenvoudige beweging en oergebaren erg goed helpen, voor mezelf en voor de mensen die samen met mij mediteren. Dat doe ik elke woensdag met de gasten die dat willen.

In het hart van de tuin zit ik stil en aandachtig naar binnen gekeerd. Op de berg sta ik en richt mijn ogen en oren en strek mijn handen naar de ruimte van God. Maar de basishouding van je hart is hetzelfde of je op de berg staat in het hart van de rozentuin zit: bewust, vol aandacht en eerbied. Kijk eens in het hart van een roos, let op de warmte en de diepe kleur, adem diep de zoete geur in. Rozen verwijzen naar liefde, bloeien vanuit het hart.

zuster Paula

N.B. De kloostertuin van de zusters Clarissen met daarin de levenstuin van zuster Paula, is niet openbaar toegankelijk. Bij het gastenverblijf is een aparte tuin voor de gasten met fruitbomen en siergewassen.

 

» Het verhaal van juli "Jacobskruiskruid".