Berg

Zuster Paula Suwartini, claris, klooster St. Josephsberg, Megen [www.clarissen.nl]

Levenstuin
zuster PaulaIn een klein deel van de kloostertuin heb ik een 'levenstuin’ aangelegd, beter gezegd: ik ben nog steeds bezig een levenstuin aan te leggen. Elk jaar werk ik eraan om hem mooier te maken. Met de tuin wil ik symboliseren wat leven is in de wereld, wat leven voor mij is in deze wereld. Het lichaam en het leven van een mens zijn als een tuin, elke tuin is anders.

Er is een bergje in mijn levenstuin. Bergen herinneren aan Java waar ik geboren ben. Bergen zijn een en al leven, heel verscheiden en verschillend.
Aan de voet van de berg, daar waar het water van de bergen zich verzamelt, zijn de sawah’s waar rijst verbouwd wordt. Iets daarboven waar veel vruchtbare aarde is, worden allerlei gewassen geteeld. Nog hoger liggen de gebieden die niet in cultuur gebracht zijn, maar waar kruiden en geneeskrachtige planten verzameld worden. Nog hoger komt de rimboe: het ondoordringbare oerwoud, gevaarlijke rotsen en ravijnen. Daar zijn ook wilde dieren.
Maar de berg geeft ook een veilige plek waar mensen kunnen schuilen. Een berg heeft immers goed en kwaad in zich, zoals de mens positieve en negatieve dingen heeft. Het is onze opdracht van leven in harmonie om te gaan met alles wat wij hebben en tegenkomen. Nog hoger klimmend zijn er de ruimte en de stilte om naar God te luisteren, te staan in die stilte en open te gaan voor de ruimte om je heen en Gods woord.
Sommige Javaanse mensen gaan vaak naar de stilte en de eenzame plaats op de berg om te bidden en te vasten. Die oproep van God hebben veel mensen in de bijbel ook gehoord, denk aan Mozes, Elia, Jezus die op bergtoppen God mochten ervaren. Denk aan de Olijfberg, Karmel, Tabor en Hermon. Een berg is als een verbinding tussen beneden en boven, tussen aarde en hemel.

 

Naschrift
Op de tweede zondag van de Veertigdagentijd, die vaak in februari valt, wordt in de kerken traditioneel het verhaal gelezen van Jezus die samen met zijn leerlingen Petrus en Johannes een berg opgaat om te bidden. Zij leerlingen zien in een stralend wit licht terwijl Jezus bidt, aan zijn zijde Mozes en Elia die met hem in gesprek gaan. Mozes en Elia vertegenwoordigen de wet en de profeten in de joodse traditie.
De kloostertuin met daarin de levenstuin van zuster Paula is niet openbaar toegankelijk. Voor de gasten is er een speciale gastentuin.

 

» Het verhaal van maart "Kalfjes".