Kas en stal als kluis

Zuster Noomi, claris Klooster St. Josephsberg Megen

tomaatWe hadden vele jaren een koude kas waarin ik tomaten, paprika's en vroege groenten teelde. De kas moest vernieuwd worden. De kosten waren hoog en onze menskracht nam af, zodat we besloten de kas op te ruimen. Nog steeds verlang ik in de zomer naar de smaak van onze eigen zongerijpte tomaten.

De kas was een andere wereld. In de zomerdag kon de temperatuur binnen oplopen tot 6o graden. Daarom stond ik 's zomers vaak extra vroeg op om vóór zonsopgang in de kas te kunnen werken.
Elke keer als ik binnenkwam, werd ik geraakt door de stilte, de geur van de aarde en de gewassen. Die stilte maakte de kas voor mij tot een soort kluis. In die stilte mocht ik de zon zien opkomen, en het licht begroeten.

Tegenwoordig begin ik de vroege ochtend met een kop koffie en luister dan naar klassieke muziek. Soms laat muziek mij verstillen en word ik met heel mijn ziel bewogen en ervaar intens de aanwezigheid van God.

Bij mooi weer, als ik klaar ben met besproeien van de groentetuin, geniet ik van de rust bij de stal. Ik kijk naar de sterren, zie vleermuizen, luister naar de schapen en de zwaluwen en soms kruipt er een muis onder mijn stoel door. In zulke momenten mag ik ook de aanwezigheid van God ervaren, in de schitterende duisternis van de nacht bij de stal.

Ik hoef God niet meer krampachtig te zoeken, daarmee ben ik opgehouden. Hij komt wel naar me toe, in muziek, dieren, stilte en sterren. Soms blijf ik tot middernacht zitten en geniet van de hemel.

 

» Het verhaal van september "Brood op de plank".