Kloostertuinen bekijken

De meeste kloostertuinen waarbij nog religieuzen wonen, zijn niet openbaar toegankelijk. Veel kloosters hebben gastenverblijven en sommige bieden de mogelijkheid om in de tuin mee te werken.
Om een indruk te krijgen van een kloostertuin vermelden we ook voorbeelden van reconstucties.

Venlo • Kloostertuin op de Floriade 2012
De tuin bestaat uit een klein stukje grond, (van ongeveer 25m lengte, één korte zijde van 10 m en  van 15 m) met een mini- kloostertuin. Hij is geïnspireerd door het grote complex van drie grote kloosters, kloostertuinen, parken en begraafplaatsen en omringende gebouwen dat Arnold Janssen in het Noord-Limburgse Steyl stichtte.

Aarle-Rixtel • Missieklooster Heilig Bloed
In het mooie oosten van Brabant staat het Missieklooster Heilig Bloed, een van de woonplaatsen van de actieve congregatie de Missiezusters van het Kostbaar Bloed. De kloostertuin is zeer geschikt voor een mooie wandeling. Het is ook mogelijk om in de Lourdesgrot te zijn.

ArnhemHet Openluchtmuseum
In de kruidentuin van het Nederlands Openluchtmuseum is een kopie gemaakt van een tuin die aangelegd werd door Walafried Strabo, abt van een benedictijner klooster in Reichenau. Hij schreef daar in 840 een lang gedicht over waarin aan elke plant versregels werden gewijd.
Zijn tekst is recent in een Nederlandse uitgave verschenen.

BuitenpostDe Kruidhof
Een verzameling van thematuinen waaronder een Middeleeuwse Kloostertuin, Meditatiehof (met paradijsstromen), geneeskruidentuin, keukenkruiden, oude cultuurgewassen en een bijbelse plantencollectie.

MegenDe Hof van Lof
Een deel van de kloostertuin van de Franciscanen in Megen is omgevormd tot een Hof van Lof. Het klooster is nog bewoond. De tuin is op bepaalde dagen toegankelijk. Er worden rondleidingen gehouden en er zijn scharrelmiddagen.
Liturgietuin, bijbelse plantenborders, gedachtenistuin, kruidentuin, boomgaard en kleinfruit, begraafplaats.

Sint AgathaKlooster Sint Aegten
Een groot deel van de tuin bij dit oude klooster van de Kruisheren in Sint Agatha bij Cuijck dat nog steeds bewoond wordt, waarvan de resten stammen uit de 12e eeuw, is vrij toegankelijk. Het bevat historische visvijvers en een wandeltuin met een breviertuin.
De heer Bardoel, een IVN-medewerker, geeft rondleidingen op verzoek (tel. 0485 314125).

SteylSint Michaelklooster, Sint Gregorklooster en de Jochumhof
In Steyl is een uniek kloosterdorp gevestigd. Het is in 1875 gesticht door de Duitse pater Arnold Janssen.

Stoutenburg (bij Amersfoort) • Milieuklooster Stoutenberg
Milieuklooster, vroeger eigendom van de Franciscanen, thans van het Utrechts Landschap. De communiteit heeft een fraaie moestuin en kruidentuin. Het gebied is vrij toegankelijk maar er zijn aparte dagen om kennis te maken met de communiteit en de tuin.

Ter ApelKlooster Ter Apel
In 1965 is er bij gelegenheid van het 500 jarig bestaan van het Klooster Ter Apel een kruidentuin aangelegd. Het klooster is inmiddels in gebruik als museum en ontmoetingsplaats. In 1974 is de kruidentuin door Allie Eenjes, met advies van de Hortus Botanicus in Haren, opnieuw aangelegd, niet bij de voormalige ziekenzaal zoals gebruikelijk, maar in de pandhof. In de pandhof staan ca. 130 plantensoorten.

UtrechtPandhof Sinte Marie
Een voormalige kloostertuin, thans openbaar (eigendom van de gemeente Utrecht) is door een groep deskundige vrijwilligers tot een Mariatuin gemaakt met veel symbolische planten. Vlak daarbij ligt de Dom met een pandhof waarin vooral kruiden staan.

België PostelNorbertijnenabdij van Postel
De Abdij van Postel is in 1994 begonnen met het op een milieuvriendelijke wijze kweken van medicinale kruiden (met name ginseng) voor het maken van tincturen, capsules, crèmes en oliën.
De abdij is bewoond, maar de kruidentuin is openbaar toegankelijk.

Lees hier meer over de kloostertuin.